Президентът на Беларус Александър Лукашенко е заминал на работно посещение в

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко е заминал на работно посещение в
Коментари Харесай

Лукашенко е на официално посещение в Москва

Президентът на Беларус Александър Лукашенко е отпътувал на работно посещаване в Москва, заяви в събота каналът в " Телеграм ", непосредствен до президентската пресслужба, " Пул 1 ".

" Първият се насочи на работно посещаване в Русия. Лидерите ще се срещнат на следващия ден ", се споделя в известието.

По-рано пресслужбата на Кремъл заяви, че съветският президент Владимир Путин ще се срещне с Лукашенко, който ще бъде на работно посещаване в Русия на 23 юли.

Съобщаваше се, че " те ще продължат да разискват настоящи въпроси за по-нататъшното развиване на руско-беларуските връзки на стратегическо партньорство и съюз, както и интеграционното съдействие в границите на Съюзната страна ".

На собствен ред телеграмният канал " Пул 1 ", съобщавайки за идната среща сред Лукашенко и Путин, прибавя: " Дневният ред на диалозите е избран, има доста въпроси, които ще бъдат разисквани. Традиционно за срещите на водачите на Беларус и Русия това е необятен кръг от най-важните и съществени тематики за двустранните връзки: въпроси на сигурността, интернационален дневен ред, икономическо взаимоотношение, изпълнение на съюзнически стратегии, взаимно опълчване на противозаконния санкционен напън и доста други ".

Междувременно президентът на Беларус Александър Лукашенко упълномощи Всебелоруското национално заседание (ВНС) да утвърди военната теория, да вкара изключително и военно състояние в републиката и да изпрати военнослужещите отвън страната.

Съответният закон от 17 юли 2023 година N292-Z беше оповестен в събота на Националния юридически интернет портал на Беларус.

" Да се добави законът (Закон на Република Беларус от 3 ноември 1992 година N1902-XII " За защитата " - ИФ) с член 51, както следва:

" Член 51. Правомощия на Общобеларуското национално заседание в региона на защитата Общобеларуското национално заседание утвърждава военната теория и концепцията за национална сигурност.

Общобеларуското национално заседание:

има право да разгласи изключително състояние или военно положение на територията на Република Беларус, в случай че са налице основанията, планувани в Конституцията на Република Беларус, и в случай че президентът на Република Беларус не предприеме дейности по тези въпроси;

по предложение на президента на Република Беларус взема решение по отношение на опцията за изпращане на военнослужещи, чиновници на паравоенни организации и други лица отвън Република Беларус за присъединяване в обезпечаването на груповата сигурност и дейностите по поддържане на интернационалния мир и сигурност ", се споделя в документа.

По-рано заместник-ръководителят на президентската администрация на Беларус Олга Чуприс съобщи, че Всебелоруското национално заседание ще се организира в края на април 2024 г.Президентът на Беларус Александър Лукашенко упълномощи Всебелоруското национално заседание (ВНС) да утвърди военната теория, да вкара изключително и военно състояние в републиката и да изпрати военнослужещите отвън страната.

Съответният закон от 17 юли 2023 година N292-Z беше оповестен в събота на Националния юридически интернет портал на Беларус.

" Да се добави законът (Закон на Република Беларус от 3 ноември 1992 година N1902-XII " За защитата " - ИФ) с член 51, както следва:

" Член 51. Правомощия на Общобеларуското национално заседание в региона на защитата Общобеларуското национално заседание утвърждава военната теория и концепцията за национална сигурност.

Общобеларуското национално заседание:

има право да разгласи изключително състояние или военно състояние на територията на Република Беларус, в случай че са налице основанията, планувани в Конституцията на Република Беларус, и в случай че президентът на Република Беларус не предприеме дейности по тези въпроси;

по предложение на президента на Република Беларус взема решение по отношение на опцията за изпращане на военнослужещи, чиновници на паравоенни организации и други лица отвън Република Беларус за присъединяване в обезпечаването на груповата сигурност и дейностите по поддържане на интернационалния мир и сигурност ", се споделя в документа.

По-рано заместник-ръководителят на президентската администрация на Беларус Олга Чуприс съобщи, че Всебелоруското национално събрание ще се организира в края на април 2024 година

В началото на февруари 2023 година президентът на Беларус Александър Лукашенко подписва закона " За Всебелоруското национално заседание ". Документът утвърждава правния статут на Всебелоруското национално заседание като " висш внушителен орган на националната власт ". Според закона делегати на Общобеларуското национално заседание са: настоящият държавен глава, президентът, прекратил пълномощията си, представители на законодателната, изпълнителната и правосъдната власт, локалните препоръки на депутатите, както и гражданското общество.

Компетентността на Народното събрание е избрана в сходство с Конституцията. По-специално, Народното събрание може да освобождава президента от длъжност; да избира ръководителя и членовете на Централната изборна комисия, Конституционния и Върховния съд; да вкарва изключително или военно състояние на територията на страната; да преглежда въпроси за изпращане на военнослужещи отвън Беларус за присъединяване в действия по групова сигурност и поддържане на мира; да внася оферти за осъществяване на референдум до президента.

Според документа сесиите на Народното събрание се организират минимум един път годишно. Заседанията на Президиума на Народното събрание се организират минимум един път на шест месеца.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР